Συνέντευξη του Παναγιώτη Κουφαλάκου για το σχέδιο νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Προς τις διοικήσεις των Συνδικάτων, όλους τους αγωνιστές συνδικαλιστές, την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο νόμου, το οποίο θα επιδοθεί στα κόμματα πλην Χρυσής Αυγής τον Σεπτέμβρη  για  να κατατεθεί στην Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει:

  •    Την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  •      Την κατάργηση του νέου μισθολογίου και της αντιδραστικής αξιολόγησης στο δημόσιο, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την κάλυψη των απωλειών των δημοσίων υπαλλήλων.
  •    Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς με κριτήριο τις τεράστιες απώλειες στο εργατικό εισόδημα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.
  •     Την επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων.
  •     Την προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

Μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη πρόταση νόμου έχει υιοθετηθεί από : 17 Εργατικά Κέντρα, 12  Ομοσπονδίες και 165 πρωτοβάθμια σωματεία.

Στην Μεσσηνία έχει υιοθετηθεί από τα εξής σωματεία:

Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Μεσσηνίας,Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας, Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ-ΔΕΗ) Τμήμα Καλαμάτας, Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Σωματείο Εργαζομένων Αστικού και Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Μεσσηνίας, Σωματείο Εργαζομένων Φαρμακοϋπαλλήλων Ν. Μεσσηνίας, Σωματείο Ελαιοχρωματιστών και Κοσμηματογράφων Καλαμάτας

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,

Την ίδια περίοδο που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εντείνει την επίθεση στον εργαζόμενο λαό βάζοντας ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, οι συσχετισμοί πού είναι διαμορφωμένοι στη ΓΣΕΕ, ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα για διεκδίκηση των απωλειών μας. Όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο είτε πολιτικά αφελής είναι, είτε τρέφει αυταπάτες, ή συνειδητά στηρίζει αυτή την κατάσταση. Αυτή η ηγεσία της ΓΣΕΕ  ήταν,  που κάθισε στο τραπέζι του “κοινωνικού διαλόγου” με κυβέρνηση και βιομήχανους, νομιμοποιώντας έτσι όλο το βάρβαρο αντεργατικό καθεστώς που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Προ πολλού οι εργαζόμενοι έχουν γυρίσει την πλάτη τους στους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ. Όσοι θέλουν να παραμένουν κολαούζοι τους να υποστούν και τις συνέπειες. Αποδείχτηκε για πολλοστή φορά ποιοι είναι αυτοί που διαχωρίζουν τους εργαζόμενους βάζοντάς τους κομματικές ταμπέλες και υπονομεύοντας την ανάγκη για ενότητα των εργαζομένων από τη βάση.

Γνωρίζουμε καλά, ότι οι εκμεταλλευτές μας έχουν εξοπλιστεί από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με ισχυρό αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο. Τα κόμματα που ψήφισαν μαζί το 3ο μνημόνιο, στηρίζουν την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, αποτελούν ισχυρό μαύρο μέτωπο απέναντι στην εργατική τάξη και το λαό.

Ανίκητοι δεν είναι! Φαίνονται ανίκητοι γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν δοκιμάσει την τεράστια δύναμή τους. Δυναμώνουμε την πάλη μας για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Διεκδικούμε την κάλυψη των απωλειών μας, όλα όσα μας έκλεψαν, μας αφαίρεσαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας με βάση τον πλούτο που παράγουμε και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Καλούμε τις διοικήσεις των Συνδικάτων, όλους τους αγωνιστές συνδικαλιστές, την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό να συζητήσουν και να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή για την οργάνωση του μεγάλου μετώπου αγώνα για τη διεκδίκηση των απωλειών που είχαμε σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις και κυρίως της κατάργησης των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν ή καταργούν τις ΣΣΕ».

JoomShaper