Συνέντευξη Βαγγέλη Λαμπρόπουλου για το σχέδιο Νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Προς τις διοικήσεις των Συνδικάτων Μεσσηνίας, τα μέλη της ΓΣ του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Προς όλους τους αγωνιστές συνδικαλιστές, την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό

To   συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, πού παρουσίασε ο σ Κουφαλάκος,κατατέθηκε στη γραμματεία του εργατικού κέντρου Καλαμάτας από τα μέλη του ΔΣ, Π. Κουφαλάκο Β. Λαμπρόπουλο και Ν Δημόπουλο, με σκοπό να συγκληθεί το ΔΣ, να συζητήσει και να τοποθετηθεί το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου για την συγκεκριμένη πρόταση νόμου.

Η απάντηση από το πρόεδρο, Σ. Τσώνη, ήταν να μην μπει ούτε ως θέμα συζήτησης σε συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου. Ενώ συγκλήθηκε έκτακτο ΔΣ με σκοπό να πάρει απόφαση το ΕΚ για το πώς θα συμμετέχει σε προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων με σκοπό το Εργατικό Κέντρο να εισπράξει χρήματα!, δεν δέχτηκαν να συνεδριάσει το ΔΣ με θέμα την ανάκτηση των απωλειών και των δικαιωμάτων του  εργαζόμενου λαού.

Μάλιστα στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος του Ε.Κ. (ΝΔ) μαζί με τον Γραμματέα του ΕΚ (ΛΑΕ), επιδόθηκαν σε μια αντι ΠΑΜΕ εκστρατεία δείχνοντας ποιος είναι ο εχθρός τους.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οι απώλειες μας είναι μεγάλες. Συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες, μπορούμε να εκτιμήσουμε πως οι συνολικές απώλειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων φθάνουν ή και προσεγγίζουν το 50% την περίοδο της κρίσης. Η επίθεση στον κατώτατο μισθό είχε ως αποτέλεσμα οι αποδοχές το 2014 να είναι χαμηλότερες ακόμα και από τα κατώτατα όρια των αρχών της δεκαετίας του 1990.

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης κι αγώνα Κανένας κλάδος μόνος του, κανένα σωματείο μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενιαία κι οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, συνολικά ο εργαζόμενος λαός έδωσαν το προηγούμενο διάστημα πολύ σημαντικές μάχες απέναντι σε εργοδοσία – κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ, με κύριο μέτωπο τον αντιασφαλιστικό σχεδιασμό και τους βάρβαρους νόμους τους.

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, συνδικάτα, χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μαζί με πολλά άλλα σωματεία δώσαμε πολύμορφους αγώνες, με θέσεις που στήριζαν τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα έδειχναν τις αιτίες και το ποιος πρέπει να πληρώσει.

Με τις μεγάλες απεργίες, τα συλλαλητήρια, τα μπλόκα των αγροτών, με πρωτοβουλία και σχέδιο, το κίνημα έδειξε ότι είναι όρθιο, ζωντανό, μαχητικό, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές από τους ανθρώπους της εργοδοσίας και των κυβερνητικών κομμάτων. Μπορεί να ανασυνταχθεί, να γίνει δυνατό και ρωμαλέο, να φτάσει σε σημείο να ταρακουνά κυβερνήσεις και τα αφεντικά τους, να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους, τη βαρβαρότητά τους, να διεκδικήσει μια αξιοπρεπή ζωή.

΄Την ίδια στιγμή πού έρχεται η νομοθέτηση του κόφτη και το νέο κύμα φορολεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος, η καπιταλιστική εργοδοσία επιδοτείται με εκατομμύρια, της χαρίζονται χρέη εκατομμυρίων που είναι το δικό μας αίμα.

Η «ανάπτυξη», που ευαγγελίζονται κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, ΣΕΒ, εφοπλιστές και τραπεζίτες, θα ποτιστεί με το αίμα των παιδιών της εργατικής τάξης, που καταδικάζονται στην ανεργία, τη φθηνή εργασία και την δουλειά-λάστιχο! Η εργοδοσία τσακίζει ότι έχει απομείνει από ΣΣΕ και προωθεί νέες απαράδεκτες συμφωνίες με όχημα τις ενώσεις προσώπων. Ο ΣΕΒ ανοιχτά πλέον απαιτεί να καταργηθούν όλα τα επιδόματα (13ος – 14ος μισθός), να έρθει νέος νόμος που θα περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση.

Έχουν δηλαδή το δικό τους σχέδιο με στόχο την παραπέρα μείωση των μισθών, των μεροκάματων, των κοινωνικών παροχών. Διακηρυγμένο στόχο έχουν να κατεβάσουν το μέσο μισθό ακόμα περισσότερο, καθώς και τον κατώτερο μισθό.

Η εργατική τάξη χρειάζεται το δικό της σχέδιο όχι μόνο για να αποκρούσει τη νέα επίθεση, αλλά για να διεκδικήσει τις τεράστιες απώλειες που είχε με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες της! Δε συμβιβαζόμαστε με μισθούς πείνας, με δουλειά χωρίς δικαιώματα. Οι ανάγκες της εργατικής τάξης σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με τους στόχους της μεγαλοεργοδοσίας για ανταγωνιστικότητα, κερδοφορία, ανάκαμψη κερδών. Οι εχθροί της τάξης μας προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, για να υποχωρήσουμε από τις δίκαιες διεκδικήσεις μας.

Καμία υποχώρηση δεν βοήθησε. Κάθε υποχώρηση έκανε πιο επιθετική την εργοδοσία. Έτσι φτάσαμε μέχρι εδώ! Δε δεχόμαστε να δουλεύουμε για ένα ξεροκόμματο, όταν εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο. Για την εργατική τάξη δεν υπάρχει καμία ελπίδα ακόμη όταν έρθει η όποια ανάκαμψη κερδών, αν δεν οργανώσει τον αγώνα της.

Στους δρόμους του αγώνα θα κριθούμε όλοι και μπορούμε να συναντηθούμε διαμορφώνοντας ένα ενιαίο και σταθερό μέτωπο αγώνα

  •     Καλούμε κάθε σωματείο, κάθε ΔΣ κάθε εργατική οργάνωση να αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία και ν' ανοίξει η συζήτηση στους χώρους δουλειάς. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αγωνιστικές πρωτοβουλίες.
  •     Καλούμε το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας αν συνεδριάσει με ημερήσια διάταξη την συζήτηση της συγκεκριμένης πρότασης νόμου.
JoomShaper